De coördinaten van ons volgend punt zijn dus: (5.75, 2.5).
De bewerkingen worden erhaald op de nieuwe coördinaten: kwadrateren en daarna het oorspronkelijke getal er bij optellen.
Wanneer we deze bewerkingen voortdurend herhalen voor alle complexe getallen, blijken er twee soorten complexe getallen te zijn.
De eerste soort levert tijdens deze bewerking een losse sequentie op: de uitkomsten worden steeds groter naarmate de bewerking vaker herhaald wordt.
Dit is onder meer het geval bij het voorbeeld met het getal 2 + 0.5i.
Andere complexe getallen leveren echter een vaste sequentie op: hoe vaak de bewerking ook herhaald wordt, de uitkomsten blijven altijd binnen bepaalde waarden.
Een voorbeeld: het getal -2 + 0i, of simpelweg -2. Het kwadraat van -2 is 4, optellen van -2 levert vervolgens 2 op. Herhalen van de bewerking (kwadraat van 2, daarna het oorspronkelijke getal -2 erbij optellen) levert telkens opnieuw 2 op.
De Mandelbrotverzameling bestaat nu uit alle getallen die een vaste sequentie blijken op te leveren.
De getallen die leiden tot een losse sequentie vallen buiten de Mandelbrotverzameling.
De vaste sequenties blijven dus binnen bepaalde waarden en als we deze waarden weergegeven in het complexe vlak, vormen zij een cirkel.
In afbeeldingen wordt de Mandelbrotverzameling meestal met een zwarte kleur weergegeven en de getallen die buiten de verzameling vallen met een andere kleur.
Vaak wordt een groot aantal kleuren gebruikt die geleidelijk in elkaar overgaan.
De kleuren zijn afhankelijk van het aantal iteraties dat nodig was vooraleer de losse sequentie een waarde oplevert die buiten de Mandelbrotverzameling valt.
In functie van de waarde die we kiezen voor ons complex getal en de gebruikte bewerking, krijgen we verschillende resultaten.
Door in te zoomen op een deel van de figuur krijgen we nieuwe figuren. Blijven we steeds verder inzoomen, dan komen we uiteindelijk terug bij onze oorspronkelijke figuur.
Tegenwoordig zijn er heel wat toepassingen van fractals:
- Elk computerspel maakt gebruik van fractals om de onregelmatige structuren van wolken en bergen na te bootsen.
- Fractals worden gebruikt in modellen voor weerpatronen en klimatologische veranderingen.
- Astronomische verschijnselen, zoals de vorming van quasars en sterrenstelsels, laten zich uitstekend simuleren door middel van fractals.
Heb je de smaak te pakken? Op het web kan je diverse gratis programma’s vinden om zelf fractals te genereren op je computer.
Hieronder zie je enkele Mandelbrot-fractals.
Meer voorbeelden van fractals kan je vinden onder het menu
Pictures/Fractals.